• Контакт информације:
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Glavni Heder

Историјат Удружења

narodno_crtez
Удружење драмских писаца Србије
наследник је Удружења Југословенских драмских аутора (УЈДА), чији је оснивач и први председник био Бранислав Нушић.

Удружењe драмских писаца Србије (УДПС) oсновано je 14. марта 1976. године на оснивачкој скупштини у Београдском драмском позоришту пред око 70 књижевника и од тада непрекидно делује, а његови чланови су угледни српски драмски писци.

УДПС је друштвена, струковна организација драмских писаца са око 130 чланова, која учествује у разноврсним културним и друштвеним збивањима и као репрезентативно удружење стара се о професионалним интересима својих чланова.
Удружење је иницирало и успешно окончало подизање споменика Браниславу Нушићу на Тргу Републике у непосредној близини Народног позоришта, чији је управик Нушић једно време био. Споменик је откривен 22. јуна 1991. године.

УДПС посредно учествује у раду Националног савета за културу.

 

nusa_spom1_mala

 

Председници Удружења, од оснивања били су:

  1. Ђорђе Лебовић (1976-1978, први председник)
  2. Миодраг Илић (1978-1980)
  3. Миодраг Ђурђевић (1980-1982)
  4. Миладин Шеварлић
  5. Миодраг Ђукић
  6. Велимир Лукић
  7. Миливоје Мајсторовић
  8. Драган Томић
  9. Александар Ђаја
10. Миодраг Ђукић (два мандата)
11. Миладин Шеварлић (два мандата, трећи у току)

 


 

Д а н а с

 

Управа Удружења >>>

Чланови Удружења >>>

 


Пројекти УДПС-а

 


1. Издавачка делатност



Едиција Савремена српска драма


награђена наградом Лаза Костић; 46 књига едиције, 250 драмских текстова, преко 90 аутора, од којих је више од половине извођено на позоришним сценама. У редовном је откупу: Народне библиотеке, Универзитетске библиотеке, Матице српске, славистичких центара . . .)· и излази од 1998, четири пута годишње, у континуитету.

Главни уредник, Биљана Остојић
Одговорни уредник, Миладин Шеварлић



Часопис
Драма


Излази тромесечно, од 2001. године. Осим текстова из области актуелних позоришних збивања, театрологије, историје позоришта, објављује и написе који се тичу наше актуелне културне, друштвене и политичке ситуације, као и ликовне прилоге, кратке приче и циклусе песама наших савремених песника.

Главни и одговорни уредник, Миладин Шеварлић



Посебна издања


У овој едицији објављују се изабране драме чланова Удружења, као и публикације из области театрологије, историје позоришта и сл.

Главни и одговорни уредник, Миладин Шеварлић
Уредник, др Бошко Сувајџић



2. Сајт Удружења (www.drama.org.rs)


На којем је приказан рад УДПС, укључујући интегралне текстове свих наших издања. Тиме је доступан увид у сва драмска дела, омогућено њихово преузимање, као и преузимање текстова из часописа ДРАМА. Већину ових садржаја преузимају сајт РАСТКО и СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ.

Технички сарадник, Ненад Дичић 



3. Анонимни конкурс Бранислав Нушић, за оригинални драмски текст


Расписан први пут 1980 године. Прву награду добио је Драган Томић за драму Раскршће, а другу Миладин Шеварлић за драму Пропаст царства српскога. Од 1981 године награда носи назив „Бранислав Нушић“ и састоји се од новчаног износа, дипломе и бронзане плакете Бен Акиба (рад вајара Милуна Видића).

Награђени >>>


Једно време, у оквиру конкурса ТВ Београд додељивала је посебну награду за телевизијску драму.


4. Награда Миодраг Ђукић


Преименована награда (Бранислав Нушић додељивана од 2000. године, за допринос раду Удружења) установљена је 2010. године на Скупштини УДПС-а у част дугогодишњег председника и једног од оснивача Удружења, министра културе и инцијатора пројеката: Едиције „Савремена српска драма“, часописа „Драма“, споменика и годишњег помена Браниславу Нушићу. 

Награђени >>>



5. Годишњи помен Браниславу Нушићу


На Богојављење, на Новом гробљу, на дан смрти, 19. јануара, већ 14 УДПС организује помен Браниславу Нушићу са црквенон службом, а присутнима се обраћају: председник УДПС-а; добитник награде Удружења за најбољи драмски текст на анонимном конкурсу Бранислав Нушић; добитник награде  за животно дело Нушићевих дана из Смедерева; а према прилици и други угледни драмски писци и културни посленици. Венце полажу: Удружење драмских писаца Србије, „Нушићеви дани“ Смедерево, „Коло српских сестара“, чији је оснивач био Нушић, Удружење Цинцара, чланови породице и грађани.



6. Корак ка позоришту


Јавно читање  драмског текста чланова Удружења, објављеног у едицији Савремена српска драма: тридесетак извођења: у Установи културе Вук Караџић, Позоришту Модерна гаража.

Удружење од 2000. године учествује у раду Координационог одбора уметничких удружења; било је иницијатор и организатор петиције  (15.000 потписа подршке грађана) - за опстанак статуса самосталних уметника као и многих других актуелности од ширег  културног значаја у претходној деценији.



ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


 Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије, преко ел. адресе: ОВДЕ

© 2024 УДРУЖЕЊЕ ДРАМСКИХ ПИСАЦА СРБИЈЕ. Сва права су задржана.