• Контакт информације:
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Glavni Heder

Савремена српска драма број 53 / 2015

 

С а д р ж а ј:



Ванцаге - Милан Јелић

milan_jelicИз мрачног колоплета смрти, страсти и злочина о којима говоре остали текстови, изводи нас драма Милана Јелића. Ванцаге су један од Јелићевих „раних“ радова, које су игране у Омладинском позоришту „Сусрет“, уз Хоћу да будем кромпир, или пак Сећање на Албинонија, играно у Академском позоришту, док су Јелисаветини љубавни јади извођени у Атељеу 212. У облику љупког дијалога између Лепосаве, Братислава и Србислава дат је бекетовски образац драмске игре уз живу динамику смењивања нонсенсних сцена, апсурдних колико и (само)разумљивих.
Између два мушкарца и једне жене који живе у парку, спавају на клупи, хране се отпацима и воде бекетовски бесмислене разговоре развија се однос који би се могао назвати пријатељством. На лак, црнохуморан начин, у врцавом дијалогу, истакнут је (бе)смисао људских односа, уз необавезна размишљања о моралу, о великој и дубокој тајни живота, о питањима личне слободе.
>>> види поговор



Секс за понети  - Драгана Абрамовић 

dragana_abramovicПородична драма Секс за понети драмског писца Драгане Абрамовић написана у форми „добро скројеног комада“, представља трагичну судбину данашње породице тј. онога што је од некадашње традиционално бројне породице остало (мајке и ћерке) јер породично је на Балкану судећи по свекодневним написима у штампи постало готово без изузетка синоним за трагично. Дешавања у драми су само појачан мукли фон и рефлекс беспризорно суровог империјалног система пројектованог на нашу свакодневицу у којој су њени протагонисти принуђени да живе изван координатног система истинских вредности, у материјалној оскудици и без перспективе. У распону између потребе за припадањем заједници и цепањем од ње инспиришући се савременим концептом у ком се појединац осамљује у жељи да се одбрани али и ојача настаје и одиграва се ова породична драма.
>>> види поговор



 Последња жеља Драгише Недовића - Никола Теофиловић

nikola_teofilovic
Драма Николе Теофиловића Последња жеља Драгише Недовића фрагментарног је карактера и уобичајен је модел ком се прибегава да би се концентрисала продужена временска амплитуда и нагласило тематско јединство. Вода са Бубањ чесме у Крагујевцу у драми није само црвена нит која уједињује различите историјске периоде, од турског доба до најновијих времена, нити је њена улога да оствари јединство места па и радње – она јесте актер и покретач радње. У води се на пр. утапа Недовићева драга, у турско доба вода са чесме спашава живот болесном младићу и преобраћа оца те овај мења веру – она својим деловањем доноси промену подстичући развој догађаја у неколико праваца али не само у стварности драмске радње већ и на једном дубљем метафизичком дакле и значењском нивоу.
>>> види поговор



На путу среће - Жика Ранковић

zivomir_rankovicДрамски текст На путу среће Жике Ранковића је како му и сам назив каже један сновидан позив у авантуру духа која нам кроз форму дечије драме нуди улазак у један другачији паралелни свет у коме јунаци па и публика сама могу пожелети све што их може довести у стање усхићености.
Из авантуризма до забринутости и упитаности ход је који пролази главна јунакиња у потрази за одговором у какву је другачију стварност то она залутала и зашто.
Одговор се открива постепено без журбе и без икаквог зазора о невероватности његовог исходишта. Земља чуда коју посећује девојчица није случајна па ни безбрижна попут Алисине и улазак у њу је можда пут без повратка за Ану и њеног оца. Наиме писац нас уводи у свет који је попут раседлине запосео траку смисла који опет са собом носи разрешење једне замало трагичне ситуације.
>>> види поговор



Поговор - Бошко Сувајџић, Снежана Кутрички

  


- - о о О о о - -



Едиција Савремена српска драма
КЊИГА 53

Издавачи:
УДРУЖЕЊЕ ДРАМСКИХ ПИСАЦА СРБИЈЕ
11000 Београд, Господар Јевремова 19
МУЗЕЈ ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ СРБИЈЕ
11000 Београд, Господар Јевремова 19
ПОЗОРИШТЕ “МОДЕРНА ГАРАЖА”, Мајке Јевросиме 30
www.drama.org.rs
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

За издаваче:
Миладин Шеварлић
Момчило Ковачевић
Богдан Петковић

Одговорни уредник
Миладин Шеварлић

Главни уредник
Снежана Кутрички

Редакција:
др Бошко Сувајџић
Радомир Путник
Александар Ђаја
Стојан Срдић
Иван Панић

Коректура редакције

Ликовно и техничко решење
Ново Чогурић

Припрема за штампу
Светозар Станкић

ISBN 978–86–85501–50–0

Штампа и повез:
“ГРАФОРЕКЛАМ”, Параћин

Штампање завршено јуна 2015.

Тираж: 300 примерака


ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


 Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије, преко ел. адресе: ОВДЕ

© 2024 УДРУЖЕЊЕ ДРАМСКИХ ПИСАЦА СРБИЈЕ. Сва права су задржана.