*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије

ПРЕВОДИЛАЦ

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Facebook

ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.Годишња скупштина УДПС ПДФ Штампа Ел. пошта


СРБИЈИ СУ СЕ ДОГОДИЛИ СРБИ

(Уводно излагање на Годишњој скупштини Удружења драмских писаца Србије 31. марта 2014. године)


blic  Србији се догодила најгора ствар која је могла да јој се догоди. Србији су се догодили Срби.
  Срби, који су за добре паре распродали своја имања на Косову, покуповали куће и аутомобиле у Нишу, Ужицу, Чачку и Крагујевцу, а затим стали очајавати над својом изгубљеном колевком, над родном грудом, којом је ходао свети Саво и не знам ко још.
  Догодили су јој се Срби који су били толико бахати и силни и толико храбри, да су заратили против НАТО пакта, највеће, најсуровије и најциничније силе на планети.
  Догодили су јој се Срби, који су је - већ разорену и обогаљену - темељно опљачкали, ставивши знак једнакости између криминала и политике.
  Догодили су јој се Срби, плаћеници страних експозитура, званих невладине организације, Срби који куде, руже и дезавуишу свој народ и делују као претходница империјалног освајача.
  Догодили су јој се Срби који доводе тзв. инвеститоре, што за бедне паре користе овдашњу радну снагу, а профит износе у своје земље.
  Догодили су јој се Срби који, по диктату империјалних господара, пристају на ревидирање властите историје, novostiсмишљено гушење, чак инкриминисање националне свести, Срби који - уместо моралних вредности - подупиру безочни дефиле инвертираца, Срби који мирно гледају урушавање читавог система вредности на којем почива опстанак једног народа.
  Србији су се догодили Срби који за духовне вредности никада нису чули, или на помен тако нечега презриво одмахују главом; Срби који су културу темељно избрисали из својих политичких јеловника и оставили је да тавори и труне на маргинама јавног живота. И Срби који штите Европу од те примитивне националне трулежи, уз помоћ спасоносног дејства агенција за деконтаминацију, дератизацију и денацификацију српске културе.

  Како, дакле, усред те и такве материјалне и духовне пустоши опстаје једно удружење уметника, какво је Удружење драмских писаца Србије? Тешко. Али, ипак опстаје, захваљујући труду ентузијаста и по неког благородног пријатеља; опстаје као још понека изолована групица у овој средини, доказујући да је, ипак, упркос свему, могуће одржати некакав заметак, који ће се, дакако, развити и процветати у срећној, далекој, недогледној будућности.
  Удружење драмских писаца Србије присутно је на различите начине на српским просторима, од Требиња до Косовске Митровице, скромно, али истрајно настојећи колико може да промовише трајне духовне националне вредности; да ли кроз едицију „Савремена српска драма“, путем часописа „Драма“, конкурса „Бранислав Нушић“, концертних извођења нових драмских текстова, јавних трибина, те презентација својих издања, како у Београду, тако и у тзв. провинцији, јер сматрамо да „круг двојке“ не затвара круг српске културе.
  На питање, да ли је све то, ипак, безнадежно - одговорићемо једном старом девизом, која гласи: „Не треба се надати,да би се започело, нити успети да би се истрајало“.
  Толико о томе.


Миладин Шеварлић
Председник Удружења драмских писаца Србије dscn6368
Диплома победници


dscn6390Братислав Петковић и Миладин Шеварлић


dscn6393
Чланови Скупштине


dscn6411
Говори добитница награде, Александра Урошевић


dscn6416
Слободан Вујовић, добитник награде "Миодраг Ђукић"


dscn6425
Стојан Срдић прима награду "Миодраг Ђукић"


dscn6473
Доктор Едуард Дајч


dscn6475
Милан Цаци Михајловић и Драган Томић


dscn6477
Владимир Ђорђевић и Милан Јелић


dscn6490
Дејан Новчић, Миладин Шеварлић и Божидар Зечевић


dscn6396
Радно председништво: Братислав Петковић, Миладин Шеварлић, Биљана Остојић и Стојан Срдић


Share/Save/Bookmark
 

ПРЕПОРУКЕ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер